Shroud of the Avatar : 2. del opisa – rokodelstvo

Izdelovanje vrhunske opreme, vrhunskega orožja, napojev, hrane in mnogo več. Rokodelstvo oziroma crafting je rdeča nit te igre. Vse se dolagaje okoli nabiranja surovin, rokodelstva in prodaje končnih produktov ali surovin. V osnovi je rokodelstvo razdeljeno na tri veje :

Zbiranje : Field Dressing, Fishing, Foraging, Forestry, in Mining

Rafiniranje : Agriculture, Butchery, Milling, Smelting, Tanning in Textiles

Proizvodnja:  Alchemy, Blacksmithing, Carpentry, Cooking in Tailoring

Vaš avatar lahko v teoriji osvoji praktično vse veščine rokodelstva, v praksi bi pa seveda potrebovali ogromno časa, da ta cilj dosežemo. Napredovanje v rokodelstvu in zbiranju poteka na standarden način, torej, več nabereš ali proizvedeš, večjo stopnjo dosežeš. Razlika je ta, da se tekom igranja XP zbira v tako imenovan bazen izkušenj in tekom proizvodnje je tudi vzet iz bazena in dodan določeni veščini s katero se v tistem trenutku ukvarjate. Dodajanje XP-ja veščinam je mogoče izklopiti ali celo XP odvzeti veščini in ga tako dodati nazaj v bazen.  

V samem začetku se ukvarjamo z višanjem stopnje rokodelske veščine, ki nas veseli. Ko dosežemo stopnjo 100, postanemo veliki mojster (grand master) te veščine. In tukaj se vsa zabava šele začne. Večjo kot imamo osnovno stopnjo veščine, boljši predmet lahko v osnovi naredimo. Ko je osnovni predmet narejen, ga je pa potrebno nadgraditi in tako narediti zanimivega za uporabo ali prodajo. Za nadgradnjo imamo dve opciji. Prva je »masterwork upgrade«. Zopet ena veščina, ki nam tekom povečevanja stopnje omogoča predmetu dodati vedno boljše bonuse. Večja kot je stopnja veščine grand master, boljši je odstotek možnosti, da nadgradnja uspe. Vsaka nadgradnja pa ima tudi svojo ceno  in v našem primeru je ta cena srebro in pa manjšanje vzdržljivosti predmeta. Tako smo omejeni pri izdelavi epskega armorja z surovino, statistiko in najpomembnejše, vzdržljivostjo določenega kosa opreme.

Druga opcija je enchanting, zopet veščina ki terja svoj davek. V tem primeru potrebujemo zlato in določene korenine. Odstotek uspešnosti je zopet omejen in se veča z višanjem izkušenj v tej veščini. Vedno pa moramo biti pozorni na vzdržljivost opreme, saj kos opreme z majhno vzdržljivostjo ni primeren za uporabo ali privlačen za nakup. Sicer lahko opremo vedno popravljamo, ampak v kolikor je vzdržljivost majhna, je to potrebno delati bolj pogosto, kot pa če je večja.

Pridobivanje surovin poteka po že znani in utečeni poti, kar pomeni, da moramo med pohajkovanjem po svetu sproti nabirati rudo, les ali karkoli pač potrebujemo. Ta del zna biti zelo mukotrpen, saj potrebujemo za napredek ogromno surovin. Prepričan sem, da igralci, ki se jim mudi z napredovanjem ne bodo navdušeni nad igro, vsi tisti, ki pa uživate vsako stopnjo napredka, pa boste absolutno oboževali igro.

Ena od zanimivosti je tudi kovanje opreme v temnici. Ker sem svojo stopnjo rokodelstva za izdelovanje plate armorja zvišal nad 100, sem se odločil, da si naredim set obsidian armorja. Najprej sem moral pridobiti vse potrebne recepte, ki sem jih nabral v temnici Hilt Fortress. Ko sem imel približno polovico receptov, sem raziskal kje in kako se crafta ta armor. Temnica ima dva skrivna vhoda in v enem izmet teh vhodov se na koncu nahaja obsidian forge. Zanimivost in obenem težavnost te kovačnice je ta, da je potrebno forge aktivirati in med aktivacijo tvoj avatar faše curse, ki ti hitro vzame 80% HP-ja. Ko prebrodiš ta del, lahko začneš z craftingom, ampak ne za dolgo, saj se kaj hitro začnejo spownati mobi, ki ti branijo uporabo kovačnice. To pomeni, da solo varianta v tem primeru odpade. Za uspešno uporabo kovačnice potrebujete kar polno ekipo ljudi, ki med tem časom, ko vi craftate, pobijajo spownane mobe. Da sem izdelal cel set armorja, sem porabil kar 10 dni in kar nekaj časa preživetega v igri. Kakorkoli, set sem si naredil, spodaj pa si lahko ogledate izdelek.

Shroud of the Avatar je posebna MMORPG igra, ki ima svojo ciljno skupino igralcev. Igra vsekakor ni za vsakega igralca spletnih iger in večinoma najdemo v igri odrastle igralce, ki so vedno pripravljeno priskočiti na pomoč in ti razložiti stvari, ki jih ne veš ali ne znaš narediti.

Osnovna igra je brezplačna, tako da jo lahko vsak od vas preizkusi. Najdete jo na Steam-u.

Pridružite se nam na forumu in podajte svoje mnenje.